
Burslar ve İndirimler (Bir burs türünden yararlanan öğrenci öbür burs türlerinden yararlanamamaktadır)
ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme veya özel yetenek sınav sonuçlarına göre IBU’nun YKS Kılavuzu’nda yer alan bölümlerindeki kontenjanlara yerleştirilen öğrencilere verilen burslardır.
Üniversitemizin lisans programlarının Ücretli, %25 İndirimli veya %50 İndirimli programlarını ilk beş (5) tercihi arasında yapan ve ÖSYM tarafından bu tercihlerinden birine yerleştirilen öğrencilere, üniversiteye ilgili programın öğrenim ücreti üzerinden %10 oranında ek indirim yapılmaktadır.
ÖSYM Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda belirtilen Fakülte/Bölüm/Programlardan, burslu kontenjan tercih edip kazanan öğrencilerimize, fakülte ve İngilizce Hazırlık okulunda da geçerli olmak üzere verilen indirimleri kapsar.
Aday öğrencilerimiz 2024 ÖSYS Tercih Kılavuzu açıklandığında, kılavuzda yer alan IBU programları ve puan türlerini inceleyebilirler.
Üniversitemizin IBU İstanbul Kayıt ofisinde aday öğrencilerimize tercih danışmanlığı hizmeti de sunulmaktadır.
Önemli Bilgiler:
ÖSYM burs ve indirimleri karşılıksız olup lisans programının normal öğrenim süresince ders geçme veya ağırlıklı genel not ortalaması gibi başarı şartları aranmaksızın devam eder.
Üniversite lisans programlarında okumakta iken ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınavına girip Üniversiteyi yeniden kazanan burslu/indirimli öğrenciler, Üniversite lisans programlarına yeniden kayıt yaptırdıkları takdirde önceki burs/indirim haklarını kaybeder.
ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınavı YKS sonucuna göre IBU’nun ilgili puan türündeki lisans programlarına kendi isteğiyle (ÖSYM Tercih-Yerleştirmesi dışında) kayıt yaptıran öğrencilere yılda dokuz ay süreyle verilen Rektörlük burstur.
YKS Derece Bursları zorunlu yabancı dil hazırlık öğretimi için bir yıl, lisans öğretimi için dört yıl boyunca, programının normal öğrenim süresince verilir.
YKS Derece Bursu için öğrencinin yazılı başvurusu IBU Türkiye – İstanbul Kayıt Ofisi’ne sınav sonuç belgesiyle birlikte teslim etmesi gerekir.
YKS’de ilgili programın puan türünde belirtilen sıralamaya giren ve üniversitemizi tercih ederek bir programa yerleşen öğrencilere 9 ay boyunca aylık olarak aşağıdaki başarı (derece) bursları verilecektir:
> İlk bine girenlere aylık 500 Euro
> 1.001 – 10.000 arasında derece yapanlara aylık 300 Euro
> 10.001 – 50.000 arasında derece yapanlara aylık 200 Euro
Bursun Devam Etme Şartları:
Akademik yılsonunda ağırlıklı genel not ortalamasının 10 üzerinden 5.00’nin altına düşmesi,
Yasal mazereti bulunmadan bir dönem kayıt yenilememesi,
Disiplin cezası almış olması,
Üniversiteden ilişiğinin kesilmesi,
halinde burs kesilir ve öğrenciye yeniden verilmez.
Kaydını donduran öğrenci, kaydını dondurduğu süre içinde bu burstan yararlanamaz.
Bu burstan, Üniversitenin herhangi bir lisans programında okumakta iken yeniden sınava girerek ÖSYM tarafından lisans programlarından birine yerleştirilen öğrenciler ile daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumundan lisans derecesi ile mezun olan öğrenciler yararlanamaz.
Üniversitenin lisans programlarına kurum içi yatay geçiş yapan öğrencinin merkezi yerleştirme sınav sonucu almaya hak kazandığı YKS Derece Bursu aldığı süreler yeni programın YKS Derece Bursunun süresine dahil edilir.
NOT: ÖSYM tercih bursundan yararlananlar YKS derece burslarından yararlanamamaktadır.
Öğrencilere, Üniversitede kayıtlı oldukları programın normal öğrenim süresi içinde akademik başarı durumlarına göre bir sonraki akademik yıl için verilen burstur.
Akademik başarı bursu için öğrencinin yazılı başvurusuna gerek yoktur. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı burs almaya hak kazanan öğrencileri her akademik yılın bahar yarıyılı sonu sınavlarının not ilanlarını takip eden bir hafta içinde belirler ve yazılı olarak Rektörlüğe bildirir.
Her akademik yıl sonunda, akademik başarı notu hesaplanan yıla kadar kayıtlı olduğu programın öğretim planında gösterilen tüm zorunlu ve seçmeli dersleri alıp başaran, ağırlıklı genel not ortalaması en az 9.00 olan ve sınıfında ilk üçe giren öğrencilere (Tam burslu öğrenciler dahil), sadece izleyen akademik yılda ödemeleri gereken öğrenim ücreti üzerinden indirim yapılır.
Bu burs, fakültelerinde genel not ortalamalarına göre ilk üç sırada yer alan lisans öğrencilerine verilecektir.
Burs bir akademik dönem için verilir ve bir sonraki dönem için ilk üçe giren öğrenciler tekrar belirlenip burs hakları tanımlanır.
• Uygunluk: Lisans öğrencileri (2., 3., 4., 5. yıl)
• Kriterler: Not ortalaması 9 veya daha yüksek olmalı
• Burs Oranı:
1. sıra: %50 indirim
2. sıra: %40 indirim
3. sıra: %30 indirim
• Koşullar: Başvuru gerekmez, başarı esasına dayalıdır.
• Süreklilik: Akademik başarıya bağlı
• Kota: 27
Üniversitemizin lisans mezunlarına lisansüstü programlarımızda verilen burs ve indirimler
Üniversitenin lisans programlarından mezun olan ve Üniversite lisansüstü programlarına kabul edilen öğrencilere mezuniyet derecelerine bakılmaksızın ödemeleri gereken öğrenim ücreti üzerinden %30 oranında indirim yapılır. Öğrenci bu indirimden her öğretim türü için yalnızca bir kez yararlanabilir.
Bu burs ve indirimler kaydolunan programın normal öğrenim süresince geçerli olup, programın normal öğrenim süreleri dışında kalan azami öğrenim süreleri için uygulanamaz.
Doktora Bursu
Üniversitenin doktora programlarına başvuran ve kabul edilen öğrencilerden, bu maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarında belirtilen başarı şartlarını sağlayan ve herhangi bir işte çalışmadığını belgeleyenlere, her bir yarıyıl için ayrı ayrı olmak üzere ilgili programın normal öğrenim süresince;
İlgili programa 5-9 arasında öğrencinin kayıt yaptırması halinde 1.’ye %50 öğrenim bursu,
İlgili programa 10 ve üzerinde öğrencinin kayıt yaptırması halinde 1.’ye tam öğrenim bursu,
verilir.
Bu burslardan yararlanacak öğrenciler, ilgili program ve yarıyıl için ilan edilen genel başarı notu değerlendirme kriterleri esas alınmak suretiyle Burs Komitesi kararı ile belirlenir.
Adayın Doktora Bursuna hak kazanabilmesi için;
Lisans mezuniyet not ortalamasının 10.00 üzerinden en az 8.00, yüksek lisans mezuniyet not ortalamasının ise 10.00 üzerinden en az 9.00 olması gerekir.
Farklı bir not sisteminde alınan notların 10’lük sisteme dönüşümünde Burs Komitesi tarafından oluşturulan tablo esas alınarak yapılır.
Yüksek Lisans Bursu
Üniversitenin tezli yüksek lisans programlarına başvuran ve kabul edilen öğrencilerden bu maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarında belirtilen başarı şartlarını sağlayanlara her bir yarıyıl için ayrı ayrı olmak üzere ilgili programın normal öğrenim süresince;
İlgili programa 5-9 arasında öğrencinin kayıt yaptırması halinde 1.’ye %50 öğrenim bursu,
İlgili programa 10 ve üzerinde öğrencinin kayıt yaptırması halinde 1.’ye tam öğrenim bursu,
verilir.
Bu burslardan yararlanacak öğrenciler, ilgili program ve yarıyıl için ilan edilen genel başarı notu değerlendirme kriterleri esas alınmak suretiyle Burs Komitesi kararı ile belirlenir.
Adayın Tezli Yüksek Lisans Bursu başvurusu yapabilmesi için;
Lisans mezuniyet not ortalamasının 10.00 üzerinden en az 8.50 gerekir.
Farklı bir not sisteminde alınan notların 10’lük sisteme dönüşümünde Burs Komitesi tarafından oluşturulan tablo esas alınarak yapılır.
Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Nakit Burslarının Devam Şartları
Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Burslarının devamı için öğrencilerin sağlaması gereken asgari şartlar aşağıda belirtilmiştir:
Yasal mazereti bulunmadan bir dönem kayıt yenilememesi, kayıtlı olduğu derslerin asgari devam şartını yerine getirmemesi veya derslerini ilk 2 (iki) yarıyıl içinde başarı ile tamamlayamaması.
İkinci yarıyıl sonundaki ağırlıklı genel not ortalamasının 7.5’un altında olması.
Yüksek lisans tezini en geç 4. (dördüncü) yarıyıl sonuna kadar başarı ile tamamlayamaması.
Doktora yeterlik sınavına 3. (üçüncü) yarıyılda girmemesi veya doktora yeterlik sınavından başarısız olması.
Doktora yeterlik sınavını takip eden altı ay içinde tez önerisi savunması yapmaması veya öğrencinin tez önerisinin Tez İzleme Komitesi tarafından reddedilmesi.
Doktora Tez İzleme Komitesine rapor sunmaması, tez izleme toplantısına katılmaması veya tez izleme raporunun başarısız olarak değerlendirilmesi.
Doktora tezini en geç 6. (sekizinci) yarıyıl sonuna kadar başarı ile tamamlayamaması.
Spor Bursu, aşağıda belirtilen şartlardan en az birini sağlayan Üniversite öğrencilerine, bu durumlarını belgelendirmeleri ve varsa ilgili branşlarda Üniversiteyi temsil etmeleri şartıyla, kayıtlı oldukları lisans programının normal öğrenim süresince verilir.
Üniversiteye yeni kayıt yaptıranların kayıt tarihten itibaren en geç beş işgünü içinde; okumakta iken spor dallarında başarı elde eden veya derecelerini güncelleyen öğrencilerin ise burs/indirim başvurularını en geç bir sonraki akademik yılın güz yarıyılı ders kayıtları haftasına kadar ıslak imzalı bir dilekçe ve ilgili belgelerle birlikte Burs Komitesine başvuru yapmaları gerekir.
Üniversite lisans öğrencilerine Spor Bursu verme şartları şunlardır;
Olimpiyat oyunlarında, Paralimpik Oyunları ve Gençlik Olimpiyatlarına katılan sporculara, ilgili dalda aktif lisanslı sporculuğu devam ettiği sürece ödemeleri gereken öğrenim ücreti üzerinden indirim yapılır.
Olimpik ve Paralimpik spor dallarının büyükler, ümitler, gençler ve yıldızlar kategorilerinde düzenlenen Avrupa ve Dünya Şampiyonası finalleri ile Avrupa ve Dünya Şampiyonası yapılmayan spor dallarının büyükler, ümitler, gençler ve yıldızlar kategorilerindeki Avrupa ve Dünya Kupası finallerine katılan sporculara, ilgili dalda aktif lisanslı sporculuğu devam ettiği sürece ödemeleri gereken öğrenim ücreti üzerinden indirim yapılır.
FISU (Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu) ve EUSA (Avrupa Üniversite Sporları Birliği) tarafından organize edilen Üniversite Yaz Oyunlarında (Universiade), Dünya Kış Oyunlarında (Universiade), Dünya Şampiyonalarında ve Avrupa Üniversite Oyunlarında veya ISF (Uluslararası Okul Sporları Federasyonu) tarafından organize edilen Şampiyonalarda madalya alan sporculara, ödemeleri gereken öğrenim ücreti üzerinden indirim yapılır.
Akdeniz Oyunları, İslam Dayanışma Oyunları, Balkan Şampiyonaları, ferdi spor dallarında en az 15 ülke sporcusunun, takım sporlarında en az 8 ülke takımının katıldığı uluslararası yarışma ve turnuvalarda madalya alan sporculara, ödemeleri gereken öğrenim ücreti üzerinden indirim yapılır.
Son üç yıl içinde milli takım kadrosunda yer alıp, resmi müsabakalara katılmış olan ve ilgili dalda aktif lisanslı sporculuğu devam edenlere, milli oldukları dalda Üniversitenin takımında yer aldıkları sürece ödemeleri gereken öğrenim ücreti üzerinden A Sınıfı ve B Sınıfı Millilik belgesine sahip sporculara, C Sınıfı Millilik belgesine sahip sporculara indirim yapılır.
Futbol, Basketbol, Voleybol gibi takım sporlarında süper lig, bir alt lig takımlarının A takım veya Paf/Genç takımlarında en az bir yıl aktif lisanslı olduğunu belgeleyen ve resmi müsabakalarda yer alan sporculara, ilgili dalda Üniversitenin okul takımında yer aldıkları sürece ödemeleri gereken öğrenim ücreti üzerinden indirim yapılır. Süper lig sporcularına ve bir alt lig klasmanı sporcularına indirim yapılabilir.
Lig statülerini içermeyen olimpik spor dallarında mücadele eden sporcular ilgili branşın en üst kademesinde (Büyükler veya A Kategorisi) en az bir yıl aktif lisanslı olduğunu belgeleyen ve resmi müsabakalarda yer alan sporculara, ilgili dalda Üniversitenin okul takımında yer aldıkları sürece ödemeleri gereken öğrenim ücreti üzerinden, ilgili branşın bir alt kademesinde (Gençler veya B Kategorisi) en az bir yıl aktif lisanslı olduğunu belgeleyen ve resmi müsabakalarda yer alan sporculara, ilgili dalda Üniversitenin okul takımında yer aldıkları sürece ödemeleri gereken öğrenim ücreti üzerinden indirim yapılabilir.
Türkiye ve Makedonya Kulüplerarası Şampiyonalarda ve Türkiye ve Makedonya Liselerarası Şampiyonalarda, ferdi ve takım olarak son üç yıl içinde ülke çapında ilk üçte yer alanlara, ilgili dalda Üniversitenin okul takımında yer aldıkları sürece ödemeleri gereken öğrenim ücreti üzerinden şu kriterlere göre indirim yapılır:
Üniversitenin okul takımlarında yer alıp Üniversitelerarası Spor Federasyonu tarafından koordine edilen Üniversitelerarası şampiyonaların en üst kategorisinde ferdi veya takım olarak şampiyon olanlara, ödemeleri gereken öğrenim ücreti üzerinden
indirim yapılır.
Spor Bursu, aşağıda belirtilen hallerde Üniversite Burs Komisyonu kararıyla sona erdirilir ve yeniden verilmez:
Akademik yılsonunda ağırlıklı genel not ortalamasının 6.00’nın altına düşmesi.
Disiplin cezası almış olması.
Öğrencinin kendi isteği ile Üniversite takımından ayrılması veya Üniversite takımının teknik direktörü ya da antrenörü tarafından disiplinsizlik veya performans yetersizliği nedenlerinden takımdan çıkarılması.
Bu burs, belgelenmiş uluslararası spor ve sanatsal başarıları olan lisans öğrencilerine verilecektir.
• Uygunluk: Lisans öğrencileri (2., 3., 4., 5. yıl)
• Burs Oranı: %30'a kadar burs
• Koşullar: Önceki dönemlerde başarısız ders olmamalı
• Süreklilik: Akademik, spor ve sanatsal başarıya bağlı
• Kota: 20
Üsküp Eğitim Vakfı Mütevelli Heyet asil üyelerinin her birine her akademik dönemde bir kişi için kullanmak kaydıyla %15 indirim bursu verme hakkı tanınmıştır.
Bu burs öğrencinin;
Akademik yılsonunda ağırlıklı genel not 6.00’nın altına düşmesi,
Yasal mazereti bulunmadan bir dönem kayıt yenilememesi,
Disiplin cezası almış olması,
Kurum içi veya kurum dışı yatay geçiş yapması,
Üniversiteden ilişiğinin kesilmesi,
halinde kesilir ve yeniden verilmez.
Öğrencinin bu burstan yararlanılabilmesi için üniversiteye yeni kayıt yaptıracak öğrencilerin ilan edilen kayıt tarihlerinde, mevcut öğrencilerin ise kayıt yenileme tarihlerinde öğrenim ücretlerini ödemeden önce bir dilekçe ile Burs Komisyonuna başvuru yapmaları gerekir. Belirtilen tarihlerde başvuru yapmayan öğrencilerin bursları bir sonraki akademik yarıyıl/yıldan itibaren uygulanır.
Bu burs, Mütevelli Heyeti Üyeleri tarafından yönlendirilen öğrencilere verilecektir.
• Uygunluk: Lisans ve Lisansüstü öğrencileri
• Burs Oranı: %15'e kadar burs
• Başvuru Dönemi: Kayıt dönemlerinde
• Kota: 30
Bu burs, IBU mezunlarına lisansüstü eğitimleri için verilecektir.
• Uygunluk: Lisansüstü öğrencileri
• Burs Oranı: %30'a kadar burs
• Başvuru Dönemi: Kayıt dönemlerinde
• Koşullar: Süreklilik için koşul yok
• Kota: Kota yok
Destek Bursları öğrencilerin ihtiyaç ve başarı durumları değerlendirilerek Üniversite Burs Komisyonu tarafından belirlenir.
Destek Bursu nakdi olup, yalnızca bir akademik yıl için geçerlidir ve dokuz ay süreyle verilir.
Destek Bursu başvuruları her akademik yıl güz yarıyılının ilk haftası içinde yenilenir.
Destek Bursu başvuru ve değerlendirme şartları Üniversite Burs Komisyonu tarafından belirlenir.
İlgili akademik yılda kayıt donduran, kayıt yenilemeyen, uzaklaştırma cezası alan veya Üniversiteden ilişiği kesilen öğrencinin Destek Bursu kesilir.
Bu burs, belgelenmiş, aile, sağlık ve mali sorunları olan lisans öğrencilerine verilecektir.
• Uygunluk: Lisans öğrencileri (2., 3., 4., 5. yıl)
• Burs Oranı: %30'a kadar burs
• Koşullar: Önceki dönemlerde başarısız ders olmamalı
• Süreklilik: Akademik başarıya bağlı
• Kota: 25
Üniversitede aynı düzey anadal diploma programlarında öğrenim görmekte olan her bir kardeşe ve eşe ödemeleri gereken öğrenim ücreti üzerinden %5 oranında indirim yapılır. Bu indirim öğrencilerin aynı anda aktif öğrenci olarak öğrenim gördüğü yıl/yarıyıl için uygulanır.
Aynı anda hem kardeş hem de eş bursu almaya hak kazanan öğrenciler, bu bursların yalnızca birinden yararlanabilir.
Bu burstan yararlanılabilmesi için; Üniversiteye yeni kayıt yaptıracak öğrencilerin ilan edilen kayıt tarihlerinde, mevcut öğrencilerin ise kayıt yenileme tarihlerinde öğrenim ücretlerini ödemeden önce bir dilekçe ile Burs Komisyonuna başvuru yapmaları gerekir. Belirtilen tarihlerde başvuru yapmayan öğrencilerin bursları bir sonraki akademik yarıyıl/yıldan itibaren uygulanır.
Üniversitede kadrolu çalışan (en az bir yılını doldurmuş) personele, Üniversitenin lisansüstü programına kayıt yaptırmaları halinde kaydolunan programın normal öğrenim süresi içerisinde ödemeleri gereken öğrenim ücreti üzerinden indirim yapılır. Bu indirim azami süreler için uygulanmaz.
Üniversitede kadrolu çalışan personelin eş ve çocuklarına, Üniversitenin lisans veya lisansüstü programlarına kayıt yaptırmaları halinde ödemeleri gereken öğrenim ücreti üzerinden indirim yapılır.
Bu burslar ilgili personel Üniversitede çalışmaya devam ettiği sürece uygulanır.
Üniversitenin kadrolu araştırma görevlileri tezli yüksek lisans programlarında kaydolunan programın normal öğrenim süresine ilave bir yarıyıl, doktora programlarında ise kaydolunan programın normal öğrenim süresine ilave iki yarıyıl süreyle tam burslu olarak öğrenim görürler. Bu süreler dışında ilgili yarıyıllar için Üniversite tarafından belirlenen üç (3) kredi ücretini ödeyerek teze kayıt yaptırır.
Bu burstan yararlanılabilmesi için; Üniversiteye yeni kayıt yaptıracak öğrencilerin ilan edilen kayıt tarihlerinde, mevcut öğrencilerin ise kayıt yenileme tarihlerinde öğrenim ücretlerini ödemeden önce ıslak imzalı bir dilekçe ile Öğrenci İşleri Birimi’ne başvurmaları gerekir. Belirtilen tarihlerde başvuru yapmayan öğrencilerin bursları bir sonraki akademik yarıyıl/yıldan itibaren uygulanır.
Bir personel ve yakınları bu burstan ayrı ayrı olmak üzere yalnızca bir kez yararlanabilirler.
Bu burs, IBU personeli ve onların eşleri ve çocuklarına verilecektir.
• Uygunluk: Lisans ve Lisansüstü öğrencileri
• Burs Oranı: %10'a kadar burs
• Başvuru Dönemi: Kayıt dönemlerinde
• Koşullar: Süreklilik için koşul yok
• Kota: Kota yok